Sunday, May 31, 2020

User Rating: 4 / 5

Star ActiveStar ActiveStar ActiveStar ActiveStar Inactive
 

DEZVOLTARE PERSONALA – RYUKYU KOBUJUTSU

 

ENERGIA VIETII se implica prin toate mijloacele disponibile in dorinta de a oferi oricarei persoane posibilitatea de a se cunoste pe sine prin intermediul miscarii fizice, la un alt nivel decat pana acum.

INCREDEREA sta la baza intregului sistem de dezvoltare. Astfel, ENERGIA VIETII pune accent in proiectele sale, in primul rand pe dezvoltare personala, apoi dezvoltare sociala, favorizand situatiile in care fiecare gaseste echilibrul personal si increderea in actiunile sale.

Pentru atingerea obiectivelor ENERGIA VIETII sustine antrenamente in directia Kobujutsu.

Pentru prima data in Romania, sub indrumarea lui Gabriel Stefan - elevul lui Julian Mead, se formeaza un grup in directia artelor martiale Ryukyu Kobujutsu.

 

 

RYUKYU KOBUJUTSU

 

Ryukyu Kobujutsu isi are originea in insulele Ryukyu din Okinawa – Japonia. Istoria sa se intinde  pe sute de ani. Numerosi maestri au continuat invataturile acestei arte martiale, asigurandu-se ca Ryukyu Kobujutsu  supravietuieste ca un sistem autentic de lupta. 

Ryukyu Kobujutsu a aparut acum aproximativ 700  de ani. La inceput era formata din Toshu-jutsu , calea cu mainile goale si de Emono-jutsu , calea armelor. 

Prima cale este denumita acum Karate. Yui Shin Kai Karate jutsu a fost creat de Hanshi Motokatsu Inoue in 1948. Face parte din sistemul de lupta cu mainile goale al Ryukyu Kobujutsu. Stilul este unic, prin aceea ca retine toate calitatile traditionale Bujutsu. Yiu Shin Kai urmeaza cele trei principii japoneze Bujutsu : Kihon, Kata si Kumite. Predand sistematic Waza (tehnica), urmata de folosirea Genri (principiile)- se creaza necesitatea unei strategii ; astfel se construieste caracterul pentru Seishin (spirit) si Kokoro (inima). 

Cea de-a doua cale este denumita acum Ryukyu Kobujutsu.

In zilele noastre, asociatia japoneza de Ryukyu Kobujutsu promoveaza 42 kata cu arme si calea de a folosi armele in kihon kumite si kata bunkai kumite. Sistemul a fost predat de Sensei Taira si dezvoltat mai departe de Sensei Motokatsu Inoue. In prezent, asociatia e condusa de Kaikho Inoue, fiul lui Motokatsu Inoue. Asociatii afiliate sunt Africa de Sud, Canada, Finlanda, Suedia, Olanda , Belgia si Marea Britanie. 

 

Sensei Julian Mead

 

Sensei Julian Mead este fondatorul asociatiei din Marea Britanie. De asemenea, este instructor invitat la cursuri si seminarii pentru grupe formate in alte tari din Europa. Noi ramuri sub supravegherea lui Sensei Julian Mead s-au fomat in Germania, Norvegia si Rusia.

Sensei Julian Mead s-a stabilit in Marea Britanie si a format RKAGB dupa ce a studiat in Japonia alaturi de ultimul Mare Maestru Motokatsu Inoue. Avand 6 dan in Karate si Kobujutsu, preda lectii in artele martiale Ryukyu Kobujutsu si Yui Shin Kai Karate.

Sensei Julian Mead continua invataturile primite de la Motokatsu Inoue, promovand in intreaga lume, impreuna cu studentii sai, acest sistem autentic de lupta.

 

Gabriel Stefan 

 

Gabriel Stefan este elevul lui Julian Mead. In prezent se ocupa de formarea unei grupe Ryukyu Kobujutsu in Romania. Are 3 dan in Kobujutsu si 1 dan in Yiu Shin Kai Karate.

 

Arme

Asociatia Ryukyu Kobujutsu preda opt tipuri de arme traditionale :

  • Bo, (Kon), Jo Bo, Roku Shaku Bo, Kyu Shaku Bo si Eiku ( Suna Kake no Kon)
  • Sai, ( de asemenea Manji Sai )
  • Tonfa
  • Nunchaku, ( de asemenea San Chaku )
  • Kama
  • Tekko
  • Tinbe-Rochin
  • Surujin ( Surujin scurt si lung ).

Aceste arme sunt predate in mod traditional, asa cum au fost transmise de Marele Maestru Shinken Taira. In afara sistemului de opt arme se preda Shuriken ( Shingetsu Ryu ) care  sunt transmise de  Maestrul Fujita Seiko ( 1898 – 1966 ) si sunt o completare pentru stagiile avansate in armele Sai si Rochin.

Armele sunt in stransa legatura ( in interpretare si actiune) cu  tehnicile “open hand”. Intelegerea acestor legaturi este importanta  pentru ca ingaduie progresul si cresterea continua in intelegerea artei bujutsu ; intelegerea puterii, slabiciunii si sistemului special de implementare al fiecarei arme. Incepand cu Bo ( cea mai lunga arma ) sistemul construieste o sfera completa de aplicatie pentru fiecare arma, folosindu-le ca trepte catre deprinderea  de a utiliza orice obiect ca arma. 

 

Bo ( Kon)

Arma cea mai utilizata in mod obisnuit in sistemul Ryukyu Kobujutsu este Bo sau  Kon. Este din lemn,  fiind folosita in mai mult de jumatate din totalul de 22 de kata ale sistemului. 

Toate formele kata au fost autentificate de Sensei Taira inainte de moartea sa.

Bo clasic (de 6 picioare) este facut din lemn solid ( in mod traditional, din stejar rosu sau alb).

Greutatea sa depinde de tipul de lemn utilizat. Prea greu- devine dificil de manuit in tehnica; prea usor- nu are destula  putere. Practicianul invata initial sa tina arma ca si cum ar fi impartita in trei parti egale; mai tarziu este incurajat sa dezvolte un  stil mai flexibil si sa o foloseasca la intregul sau potential.

 

Sai

Sai este  a doua arma care urmeaza in programa Ryukyu Kobujutsu . Este prima dintre armele scurte si totodata una dintre cele mai dificil de executat bine.

Aceasta arma are urmatorul numar mare de kata, dupa Bo ( 8 kata).Arma nu este un rezultat al creativitatii agricole, asa cum se crede. Inregistrari gasite in China dovedesc sa ea ea existat cu mult timp inainte, intr-o forma mult mai elongata. 

Sai e confectionat din metal si, de obicei, se folosesc in pereche. Eficienta in folosirea armei depinde de dexteritatea degetelor practicianului. La inceput miscarile pot parea robotice ; pe masura ce antrenamentul avanseaza ele “ curg” , devin parte din miscarea naturala a corpului.

 

Tonfa

Tonfa este a treia arma introdusa in programa Ruykyu Kobujutsu. Acest tip de arma a fost facut faimos de bastoanele utilizate de politisti din intreaga lume. In cadrul fortelor  de politie, utilizarea bastonului se limiteaza la miscarile de baza.

In principal este folosit un singur tip de Tonfa ale carei forme variaza de la rotund la rectangular. Istoria arata ca, in unele tari, un capat este ascutit – dar asta se gaseste  extrem de rar in zilele noastre.

Arma se utilizeaza in pereche si este confectionata din lemn, de preferat cel de stejar ( rosu sau alb)  sau un alt lemn greu. Se foloseste in Kumite impotiva Bo, de aceea este important sa fie facut din acelasi tip de lemn. 

Arma isi are originea in China.Totodata poate fi gasita in Indonezia si in zonele geografice  inconjuratoare.

 

Nunchaku

Nunchaku este o arma foarte bine cunoscuta din seria Ryukyu Kobujutsu si probabil cea mai controver-sata.  A fost prezentata lumii occidentale de  Bruce Lee in anii '70 si de atunci a devenit populara in competitii. Asa o expunere si exploatare, din punct de vedere traditional si din punct de vedere al abor-darii in lupta a fost daunatoare pentru aceasta remarcabila arma.

Sunt patru tipuri de Nunchaku predate in Ryukyu Kobujutsu:cu 2 segmente, cu 3 segmente si cu 4 seg-mente.I n mod traditional este preferat cel facut din stejar rosu sau stejar alb,sau dintr-un lemn greu. Formele variaza de la octogonal la rotund, iar greutatea depinde de puterea utilizatorului. Prea usor – nu e putere , prea greu – miscarea este lenta . In mod traditional , aceasta arma nu e utilizata in pereche, actiunea uneia singura fiind de ajuns.Nunchaku apartine familiei Bo si este cunoscut si sub denumirea de “Bo portabil”.

 

Kama

Kama este prima arma cu lama din arsenalul Ryukyu Kobujutsu. La inceput este recomandat a se utiliza Kama din  lemn , pana la familiarizarea cu manuirea , controlul si intelegerea elementelor de lucru. Aceasta arma cunoscuta si sub denumirea de secera provine din instrumentele de lucru dintr-o ferma si este prima care corespunde povestirii agrare.

 

Tekko 

Tekko este cea mai mica dintre armele Ryukyu Kobujutsu. In societatea moderna este considerata o arma controversata datorita legaturii care se face cu utilizarea ei in luptele de strada. Tekko are o abordare unica in folosirea sa ca o completare la tehnicile “ open hands”. Tekko se preda la nivelul Nidan.

 

Tinbe-Rochin

Tinbe-Rochin este cea mai eleganta arma din sistemul Ryukyu Kobujutsu. Folosirea ei este o combinatie dintre tehnicile de lupta Zulu si tehnicile europene de lupta cu sabie si scut mic.

Se studiaza la nivelul Nidan. 

Tinbe (Scutul) poate fi confectonat in mod obisnuit din diverse materiale. Cel pentru prezentare poate fi din carapace de broasca testoasa. Marimea scutului este de 45 cm. lungime si 38 cm. Latime. Tehnicile Tinbe sunt circulare, pentru a evita prea mult contact direct. Rochin ( sabia scurta ) este folosita in  mod predominant pentru atac. 

Acesta arma este in mod clar destinata luptei si nu isi are originea printre uneltele folosite in agricultura.

 

Surujin

Surujin este a opta si ultima dintre armele Ryukyu. Este introdusa la nivelul Yondan. Putini practicieni au ocazia de a lucra cu acesta arma fascinanta. Originea ei poate fi gasita in lumea intreaga.  Surujin poate fi scurt ( 150-152 cm ) si lung ( 230-240 cm ). 

 

Shuriken

Stilul Shuriken predat in programa este Shingetsu Ruy Shuriken Jutsu, care a fost lasat de Fujita Seiko  ( 1899-1966) . Fujita Seiko a fost ultimul Koga Ninja autentic.Shingetsu Ryu nu este predat in mod obisnuit in Japonia. Este aratat unui numar restrans de seniori, printre care si Sensei Julian Mead atunci cand s-a antrenat in Japonia.

Shuriken folosit este clasicul darts cu lungimea de aprox. 7-9 inci.  Abordarea se face de la distanta mica, aprox. pana in 4 metri. Greutatea variaza; pe masura ce se avanseaza in practica, pot fi folosite pentru aruncare orice obiecte.

Kobujutsu

Curs intensiv Kobujutsu:
Marti si vineri , de la 20.00 
la sala de sport a Colegiu National Alexandru Ioan Cuza str. Trei Ierarhi , nr. 10.

Oxigenarea hiperbarică

Oxigenarea hiperbarică sau HBOT este o procedură fără complicaţii în care multe boli se dizolvă pur şi simplu.

Efectele antibacteriene ale terapiei neutropenică permit o luptă mai eficientă împotriva acneei şi să se eficientizeze rapid rezultatul tratamentului cu probleme de piele.
O vizită la camera de oxigen hiperbarică după liposucţie (chirurgie şi nechirurgie) vă permite să vă recuperati rapid de inflamatii şi să grăbiţi rezultatul final.
Oxigenarea hiperbarică reduce recuperarea timpului după intervenţia chirurgicală şi procedura de cosmetică invazivă. După cum au arătat cercetările, timpul de vindecare va fi redus la jumătate!

 

Ce beneficii avem in urma sesiunii în camerele noastre de presiune portabile?
• intarzie efectul de îmbătrânire;
• îmbunătăţeşte circulaţia sângelui în toate ţesuturile şi organele, restabileşte microcirculaţia normală care este caracteristică tinerilor;
• pielea se îmbunătăţeşte vizual şi structural - cantitatea de colagen şi elastina revine la normal,
• imbunătăţirea structurii părului,
• eficacitatea tuturor procedurilor cosmetice efectuate este crescută;
• reducerea efectelor negative ale poluării aerului;
• recuperarea organismului după oboseală;
• rezistenta este tot mai mare;
• imbunătăţirea somnului;
• sistemul imunitar este consolidat;
• concentrarea şi atenţia sunt crescute;
• calmează sistemul nervos;
• competenţele de memorie sunt îmbunătăţite;
• imbunătăţirea absorbţiei de vitamine, minerale, aminoacizi, proteine şi alţi nutrienţi;
• regleaza dezechilibrul chimic în organism;
• stresul şi anxietatea sunt reduse;
• simptomele de sindrom premenstrual la femei sunt atenuate;
• organismul lupta eficient să scape de radicali liberi;
• elimină mahmureala;

• creşterea tonusului muscular